Актуелно

YouTube ги забранува сите видеа кои говорат против ковид 19 вакцинацијата, зголемувајќи ја ковид цензурата

Youtube-Вакцини

YouTube ќе забрани каква било „штетна содржина за вакцините“ од својата платформа, вклучувајќи ги и тврдењата дека вакцините се неефикасни во намалувањето на преносот на болести. Забраната доаѓа по една година ескалација на цензурата од страна на компанијата во сопственост на Google.

„Постојано гледаме лажни тврдења за вакцините против коронавирус да се прелеваат во дезинформации за вакцините воопшто, и сега сме на место каде што е поважно од кога било да се прошири бизнисот што го започнавме со„ Ковид-19 “на други вакцини“, изјавија од Јутјуб. во среда.во соопштението.

Новите правила забрануваат содржина во која се наведува дека вакцините „предизвикуваат хронични несакани ефекти“, „не го намалуваат преносот или контракцијата на болеста“ и содржат ненаведени состојки како што се феталните клетки. Правилата важат за сите тековно одобрени и администрирани вакцини, а не само вакцини против Ковид-19.

На прв поглед, правилата се отворени за толкување. Модераторите на YouTube, на пример, ќе треба да одлучат дали содржината што зборува за несакани ефекти ќе биде надвор од „ретките несакани ефекти препознаени од здравствените власти“. Слично на тоа, повеќе студии и податоци од реалниот свет сугерираат дека вакцините против Ковид-19 се помалку ефикасни во спречувањето на преносот и инфекцијата отколку што се мислеше, а некои сугерираат дека оваа ефикасност опаѓа со текот на времето.

И додека Јутјуб експлицитно ги забранува тврдењата дека вакцините содржат фетално ткиво или фетални клеточни линии, инјекции за различни болести, вклучувајќи хепатитис А, рубеола и сипаници, всушност се произведуваат со користење на клеточни линии започнати во прекинато фетално ткиво, но единечните дози не содржат ништо. на такво ткиво.

Содржините што ги прекршуваат овие нови правила ќе добијат серија „предупредувања“ од YouTube, со три предупредувања што ќе резултираат со прекин на каналот што ги крши правилата.

Новите правила ја надополнуваат постоечката „Политика за медицинска дезинформација на Ковид-19“ на Јутјуб, која поставува широк спектар на забранети теми поврзани со коронавирус. Тие вклучуваат видеа што „поттикнуваат домашни лекови“, содржина која тврди дека „маските не играат улога во спречување на контракција или пренос на„ Ковид-19 “и содржина„ што препорачува употреба на ивермектин или хидроксихлорокин за превенција од „Ковид-19“ “.

Последните две теми се контроверзни бидејќи не постои научен консензус дека маските спречуваат пренос на вируси, а Ивермектин покажа одреден потенцијал во студиите како начин за лекување на Ковид-19.

Сепак, Јутјуб во средата соопшти дека повеќе од 130.000 видеа се отстранети од минатата година поради кршење на овие правила.

Претходно оваа недела, YouTube трајно ги избриша RT каналите на германски јазик (RT DE и DerFehlendePart). Компанијата ги отстрани каналите откако издаде предупредувања до RT DE во четири видеа за наводна „медицинска дезинформација“. Меѓу оние случаи на наводна „дезинформација“ беше интервјуто со германскиот епидемиолог Фридрих Пуернер, кој ги критикуваше методите на неговата влада за борба против пандемијата. Тој, сепак, беше за вакцинација и никогаш не се посомневал во пандемија „Ковид-19“. Од 21 септември, на RT DE повеќе не и беше дозволено да објавува видеа или да емитува преноси во живо на својот канал на YouTube. Содржината на RT DE, иако видеа без ознаки, беше споделена преку друг канал, DFP (исто така во сопственост на RT во Германија). YouTube тврдеше дека оваа повреда е предупредување издадено до RT DE, а платформата во сопственост на Google ги отстрани двата канала.

Портпаролот на рускиот претседател Владимир Путин, Дмитриј Песков, во средата им рече на новинарите дека забраната е „случај на цензура и попречување на ширењето информации на медиумите“, што ќе го испитаат руските регулаторни медиуми, додавајќи дека „мора да има нулта толеранција за такви прекршувања. “

Related posts

Leave a Comment